Hádky s vedou alebo ako ľahko prísť o peniaze
Ing. Štefan Kredatus
Globalizácia zasiahla všetky odvetvia národného hospodárstva, poľnohospodárstvo nevynímajúc. V prvovýrobe sa to týka hlavne obchodu s komoditami ako sú obilniny, sójové a repkové extrahované a iné suroviny. Neviem, či na Slovensku je nejaké hospodárske zviera, ktoré by bolo chované len na domácich zdrojoch krmiva. Akosi sme si zvykli, že kvalitu a cenu kŕmnych komodít porovnávame hlavne na základe obsahu dusíkatých látok. Spomínam to hlavne preto, že i pri tom istom obsahu dusíkatých látok sa môže ich kvalita (obsah a pomer aminokyselín) výrazne líšiť. Je to ovplyvnené krajinou pôvodu, výživou, genetikou a technológiou úpravy a skladovania.V praxi je to možné vidieť vo výžive ošípaných, hydiny i hovädzieho dobytka, kedy i pri identických kŕmnych zmesiach, resp. kŕmnych dávkach, je variabilita produkčných parametrov vysoká. Vtedy sa hľadá „triedny nepriateľ“, najčastejšie v toxínoch či nekvalitných objemových krmivách , čo môže, ale aj nemusí byť pravdou. Najčastejšou nakupovanou komoditou vo výžive zvierat je sójový extrahovaný šrot. Obsah lyzínu a dusíkatých látok sa mení z roka na rok (tab. č. 1).
Tabuľka č. 1
|
1995 |
2000 |
2005 |
2010 |
Dusíkaté látky (%) |
48 |
46 |
47,3 |
46,7 |
Lyzín (%) |
2,82 |
2,78 |
2,8 |
2,87 |
Tak, ako sa mení obsah bielkovín a lyzínu vo vybraných komoditách v jednotlivých rokoch, mení sa i obsah jednotlivých aminokyselín v ich bielkovinách (tab. č. 2).
Tabuľka č. 2
Vzorky |
NL (%) |
Met (%) |
Cys (%) |
Met+Cys (%) |
Lys (%) |
Thr (%) |
Sój.extrah. šrot |
|
|
|
|
|
|
2008/20294 |
48,2 |
0,65 |
0,72 |
1,37 |
2,9 |
1,85 |
2010/35943 |
48,2 |
0,61 |
0,68 |
1,27 |
2,76 |
1,78 |
Kukurica |
|
|
|
|
|
|
2008/20294 |
7,52 |
0,17 |
0,19 |
0,39 |
0,24 |
0,31 |
2010/35943 |
7,52 |
0,13 |
0,15 |
0,29 |
0,24 |
0,25 |
Pšenica |
|
|
|
|
|
|
2008/969999 |
12,05 |
0,19 |
0,27 |
0,47 |
0,33 |
0,36 |
2010/99107 |
12,05 |
0,16 |
0,23 |
0,40 |
0,29 |
0,30 |
Na odchýlkach aminokyselín a bielkovín v kŕmnych zmesiach sa najviac podieľa sója. Sója sa podieľa na obsahu lyzínu v kŕmnych zmesiach ošípaných a hydiny 60-75%, metionínu 32- 37%, treonínu 60-70%. Odchýlky v obsahu lyzínu sú až na 85- 91,5% ovplyvnené sójou, metionínu 89-92% a treonínu 73-75% (Boucher,2009). Ďalším faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu sóje, je technológia jej úpravy – teplota a tlak. Pri nesprávnej teplote (HDI- Heat damage indicator) sa znižuje obsah lyzínu o 7% a stráviteľného lyzínu až o 17% (Evonik, 2011). Obsah aminokyselín sa i pri rovnakom obsahu dusíkatých látok vo vybraných komoditách každým rokom rôzni. Ak k tomu ešte pridáme regionálne odlišnosti na čo je i Slovensko bohaté, problém kvality bielkovín ešte vzrastie. Hydina a ošípané majú pomerne striktné požiadavky na potrebu stráviteľných aminokyselín, u dojníc sú to metabolizovateľné aminokyseliny. Pri ich nedobilancovaní dochádza k zníženiu úžitkovosti alebo k reprodukčným poruchám. Hoci odchýlky v obsahu aminokyselín v jednotlivých komoditách sa odlišujú len v desatinných číslach, ročne však na ich dobilancovanie potrebujeme tisíce eur. Tu vzniká i najťažší problém, ktoré aminokyseliny kvalitatívne a kvantitatívne treba dobilancovať.Zmeniť dodávateľa alebo cenu? Krajinu pôvodu? Obsah deklarovaných a skutočných bielkovín bude takmer identický. Na sóji sú najdrahšie stráviteľné aminokyseliny, nie sama bielkovina. Obsah aminokyselín a stráviteľných aminokyselín zaujíma (alebo mal by zaujímať) najmä chovateľa, aby neplatil dvakrát za tú istú vec. Ale ako rýchlo, kvalitne a lacno sa k obsahu týchto aminokyselín dopracovať?Záverom by som chcel položiť otázku, či vlastne vieme, čo nakupujeme alebo čo by malo byť deklarované pri predaji surovín.